Välkommen vecka 31

Allmänt, Graviditet, Livet i Skåne / #gravid #vecka31 #week31 #pregnant #expecting #bf2016 #aprilbebis, #gravid #vecka31 #week32 # / Permalink / 0
I lördags gick vi in i vecka 31 <3

Kroppen: Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Man kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo. Hur mycket man går upp i vikt är olika. Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.
 
Bebisen: Fostret väger runt 1800 gram. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.


 


Det börjar kännas tyngre nu. Har gått upp virka 6 kg totalt! Får väl faktiskt glädja mig åt att det medta datt sig på brösten och magen samt dock mina kärlekshandtag! Men men. Det promeneras bort efter förlossning. 
Det känns att bebisen börjar bli tyngre. Magen vill mer neråt och det känns lite trångt ner mot bäckenet. 

Något som verkligen känns är vaderna och fötterna. Får fruktansvärt ont i båda på kvällarna. De svullnar och värker. Vissa nätter är riktigt jobbiga. Nästan så jag vill gråts för det gör så ont samtidigt som det håller mig vaken och gör mig dödstrött på dagarna. Sover med benen på kuddar så de kommer högre upp, det blir lite avbelastning i alla fall! 

Mamma fick mer "fett"på sidorna när hon var gravid med min bror jämfört när hon var gravid med mig, så brås jag på henne så har 90% rätt . Då är det en pojke! Men alla säger olika saker så tror inte på något haha.

Numera kan jag ibland avgöra att huvudet ligger neråt då man kan känna "kanterna" av det. Rätt häftigt ändå. 

Nu är det inte länge kvar, så nu får bebis passa på att växa och utvecklas ordentligt så han eller hon är frisk och kry när h*n kommer ut :) 

I morgon är det dags för 3h föräldrakurs! Spännande! 
Till top